Asiantuntijavieras Elisabet Newby

Kattava luento Euroopan talouden nykytilasta ja koulutusvalintojen tärkeydestä

Suomen pankin markkinaoperaatioiden päällikkö Elisabet Newby vieraili luennoimassa Järvenpään lukion yhteiskuntaopin abi – ja luentokurssilaisille, TALY linjalaisten ohella. Aiheina olivat muun muassa useinkin uutisaiheina olleet Euroopan unionin talousvaikeudet, Suomen talouden tila ja kuinka taloutta ylipäätäänsä pyritään hallitsemaan suuressa mittakaavassa. Lopuksi Newby esitteli vielä diasarjan koulutuksen vaikutuksesta palkkaan ja oletettuun työllisyystilanteeseen.

Luento oli kokonaisuudessaan hyvä ja käytännöllinen, käsitellen käytännössä koko lukion YH02 kurssin keskeisimmät sisällöt, aina EKP:n ja Suomen Pankin toiminnasta, niiden vaikutuksista ja merkityksestä talouteen kokonaisuutena finanssikriisin vaikutuksiin ja seurauksiin asti. Allekirjoittaneelle mielenkiintoisin osa oli ehdottomasti esittely Suomen talouskasvusta Yhdysvaltoihin verrattuna (ks. Kuva 1), mikä lienee yllättävä monenkin kuulijan korvaan; Suomen talous kasvoi ennen lamaa täsmälleen Yhdysvaltojen tavoin, kunnes laman tullen sukelsimme moninkertaisesti syvemmälle. Tämä kertoo mielenkiintoisia faktoja maamme vientiriippuvuudesta.

Yleisön keskuudessa suurimman huomion lienee kerännyt Euroopan velkariisi ja sen hoito. Kysymyksiä esitettiin mm. Kreikan tukemisen tulevaisuudesta ja maan selviytymisestä korkotasapainon muuttuessa normaalimpaan suuntaan, sekä yksityisen sektorin merkityksestä maan palautumiselle.

Jotain huolestuttavaa Euro -alueen taloustilanteesta kertoo myös luennon johtopäätös, että nykyiselle tilanteelle ei ole olemassa mitään aiemmista kriiseistä tuttua mallia, jolla sitä voitaisi ratkaista. EKP:n rahapolitiikka on ennenkuulumattoman epänormaalia, korot ovat jopa negatiivisia ja tiedotus on poikkeuksellisen anteliasta. Oli lopputulos mikä tahansa, varmaa on että nyky-kriisi tulee muuttamaan käsitystämme taloudesta ja luomaan uusia teorioita sen toiminnasta.

Newby kiinnitti esittelyssään myös kasvavaa huolta äärimmäisen harvinaisena pidetyn deflaation uhan ilmenemisestä Eurossa. Syiksi kehitykseen hän esitti mm. Raaka-öljyn ja ruoan hintojen kehityksen tasaantumista, kulutuksen ja investointien vähyyttä ja jälkimmäisestä johtuvaa matalaa palkkakehitystä.

Vaikkakin luennon aikana välillä syntyi kuva, että Suomen ja Euroopan talous olisi kriisissä, on valoa kuitenkin jo näkyvissä. Newbyn esittelemien tilastojen mukaan vientimme ja kuluttajien luottamus talouteen on osoittamassa elpymisen merkkejä, valtioiden maksukyvyn kestävyys -odotusten ohella. Valitettavasti kuitenkin osa tilastoista, kuten työllisyys luvut vääristyvät koska suurten ikäluokkien osuus on vähentänyt työvoiman kokonaismäärää. Kokonaisuutena tilaisuus oli hyvä ja syventävä kertaus lukion YH –kurssien sisältöön.

Joonas Valjuksen, suuntautumisvaihtoehdon opiskelija