Asiantuntijavieras Olli-Pekka Vainio

YTY-suuntumisvaihtoehdon vieraaksi saapui 25.4. NASSAllakin työskennellyt teologi (+filosofi ja aatehistorioitsija) Olli-Pekka Vainio Helsingin yliopistolta.

Mitä teologi tekee NASAlla? Mm. tähän kysymykseen saimme vastauksen. Vainio osallistui teologina Nasan monitieteelliseen tutkimusryhmään, jossa pohdittiin muilta planeetoilta löytyvän elämän merkitystä ja vaikutuksia.

Vainion kanssa pohdittiin myös esimerkiksi avaruustutkimuksen taloudellisia ja eettisiä kysymyksiä. Mitä jos esteettisesti merkityksellisestä kohteesta löytyy vaikkapa taloudellisesti arvokasta kultaa – mikä tällöin on arvojen suhde? Entä mitä kävisi jonkin jalometallin arvolle Maassa, jos sitä löydettäisiin muilta planeetoilta runsain mitoin?

Vainion mukaan tieteiden luokittelu luonnontieteisiin ja humanistisiin sekä yhteiskuntatieteisiin on aina yhteisön laatima sopimimus ja näiden alojen keskenäinen arvottaminen on kyseenalaista. Tosiasia on, että tulevaisuuden työelämässä tarvitsemme laaja-alaisen yleissivistyksen ja tulemme hyvin todennäköisesti toimimaan eri tieteenalojen ammattilaisista koostuvista tiimeistä. Lisäksi: luonnontieteilijätajautuvat monesti tekemään filosofiaa välttämättä tajuamattaan – esim. kysyessään tulisiko jokin asia tehdä, mitkä ovat tieteen päämäärät.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *