Vieraana rauhanturvaaja Aku Lindström 27.2.2020

Rauhanturvaaja Aku Lindström oli 27.2.2020 pitämässä Järvenpään lukiolla luennon liittyen kokemuksiinsa rauhantruvatehtävistä. Luennolla hän kertoi aluksi Suomen puolustusvoimien perustehtävistä ja tähän liittyen siitä, mitä sotilaallinen kriisinhallinta tarkalleen on. Sotilaalliseen kriisinhallintaan liittyen hän kertoi esimerkiksi siitä, minkä takia tällaisia operaatioita järjestetään ja mitkä ovat operaatioiden päätavoitteet.

Lindström toi esiin, että ihmisillä on yleensä vääristynyt käsitys YK:n rauhanturvatoiminnasta. Todella moni luulee toiminnan perustuvan kentällä sotilaalliseen toimintaa, mutta asia ei ole niin. Toiminta on paitsi sotilaallista myös siviili-, taloudellista sekä tarkkailevaa toimintaa. Yhdessä tehtävässä on yleensä kymmenstä kahteen sataan henkilöä. 

Lindström itse on osallistunut seuraaviin rauhanturvaoperaatioihin: Nordic Battle Group 2010-2011, Isaf/Afganistan 2012, Eurof Althea/Bosnia Hertzegovina 2013-2014, Utso/Lähi-Itä 2017-2018. Hän myös kertoi mitä on erityisesti jäänyt mieleen: kulttuurierot, sääolosuhteet, kielitaidon merkitys sekä kuinka usko omaan toimintaa vahvistui. 

YK palveluksessa on ollut suomalaisia noin 45 000 henkilöä, joista 49 on menettänyt henkensä, ei kaikki operatiivisissa tehtävissä. Vaikka henkilöt eivät olisikaan kuolleet, fyysiset ja/tai psyykkiset vauriot voivat seurata heitä tehtävän jälkeen vuosia.  

Johannes Aarto ja Inka Pesonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *